1) Hvem er Daka?
Daka Denmark består af 4 forretningsområder, som alle håndterer restprodukter fra fødevareindustriens værdikæde. Lige fra kødproduktionen i det danske landbrug til de madrester som opstår under forarbejdning af fødevarer og helt frem til resterne, som ikke spises op på tallerkenen.
De 4 forretningsområder er Daka SecAnim, Daka SARVAL, Daka ecoMotion og Daka ReFood.
Daka Denmark beskæftiger 280 medarbejder fordelt på 5 lokationer i Danmark.
Daka SecAnim indsamler døde dyr fra danske landbrug, og genanvender dem primært i produktionen af biodiesel og gødningsprodukter.
Daka SARVAL indsamler biprodukter fra danske slagterier og forarbejder råvarerne til fødevaregodkendte blodplasmaprodukter og foderingredienser til fiske-, kæledyrs-, pelsdyrs- og husdyrsfoder som sælges i hele verden.
Daka ecoMotion producerer andengenerationsbiodiesel af animalsk fedt fra døde dyr. Daka ecoMotions biodiesel dækker ca. 2 % af Danmarks samlede dieselforbrug som bæredygtigt iblandingsprodukt i almindelig diesel.
Daka ReFood indsamler madaffald fra blandt andet hoteller, restauranter og kantiner, men også fra borgere som sorterer deres madaffald. Madaffaldet genanvendes i produktionen af biogas og gødning.
2) Hvad optager Daka netop nu?
Vores hovedfokus i Daka Denmark er som altid at forbedre udnyttelsen af de restprodukter vi indsamler, og forædle dem til stadig bedre foderprodukter, ingredienser, gødninger og bæredygtige energikilder. Lige nu har vi stor fokus på arbejdet med vores eget cirkulære gødningsprodukt Øgro, som bringer næringsstoffer fra landbruget tilbage på markerne i landbruget på en skånsom og bæredygtig måde.
Vi har også stor fokus på rammebetingelserne inden for bæredygtige energikilder, hvor der i øjeblikket er brug for at synliggøre fordelene ved vores andengenerationsbiodiesel, så udnyttelsen af restprodukterne fra landbruget ikke forringes på grund af ufordelagtig regulering.
3) Hvad ser I som jeres største mulighed i de kommende år?
Det store fokus der de seneste år er kommet på cirkulær økonomi, er helt klart det vigtigste fokusområde for Daka Denmark. Vi har altid arbejdet ud fra, at udnytte hver eneste gram af de restprodukter vi indsamler på en bæredygtig måde. Derfor skal vi også gå forrest, når det kommer til at videreudvikle og synliggøre de fordele og muligheder, der er indenfor cirkulære økonomi i landbrugs- og fødevareproduktionen.
4) Hvad ser I som jeres største udfordring i de kommende år?
Som sagt er der kommet stor fokus på cirkulær økonomi de seneste år, og den stigende interesse for genanvendelse øger konkurrencen om restprodukterne. Det motiverer til innovation og stadig bedre og mere effektiv udnyttelse af de tilgængelige ressourcer, men skaber samtidig udfordringer i en virksomhed som Daka, hvor råvaregrundlaget er restprodukter.
5) Hvad ser I som den vigtigste fordel ved at være medlem af DI Energi?
For Daka Denmark er det af stor betydning at lovgivning og regulering er gennemsigtigt og meningsfyldt for samfundet som helhed, samtidig med at de faktisk kan implementeres i hverdagen. Derfor er det vigtig, at være med i en organisation som Dansk Industri og herunder DI Energi, hvor man i fællesskab kan sikre at de rigtige beslutninger tages baseret på oplyste forudsætninger.